* Her enzim özel bir substratı etkiler.
* Substratın yüzey artışı enzim etkinliğini artırır.
* Her enzim özel bir kofaktör (koenzim) le çalışır.
* Bir kofaktör (koenzim) birden çok enzimin yardımcı kısmı olabilir.
* Her hücre kendi enzimini kendi üretir.
* Her hücrede kimyasal reaksiyon çeşidi kadar enzim çeşidi vardır.
* Enzimler reaksiyonları hızlandırırlar veya yavaşlatırlar.
* Enzimler tepkimeden değişmeden çıkarlar. (harcanmazlar) ve tekrar tekrar kullanılırlar.
* Enzimler hücre dışında da etkendirler.
* Enzimler protein yapıdadırlar. Proteinlerin yapısını bozan her şey (PH, Isı vb.) enzimin yapısını da bozar.
* Enzimatik reaksiyonlar çift yönlüdür.
* Enzimler belirli bir PH değerinde aktifleşirler. ÖRN: Pepsin , PH=2 , Tripsin PH=8,5
* Her enzim bir gen tarafından kontrol edilir.
* Enzimler tek veya takımlar halinde çalışırlar.
* Bazı enzimler inaktif olarak üretilir. Aktivatörlerle aktif hale getirilir.
HCL
ÖRN : Pepsinojen -------------- Pepsin
* Bazı maddeler (metal iyonları ve zehirler) enzimlerin aktif bölgeleri ile birleşip onları etkisiz hale getirir.
* Birleşik enzimlerde substratı tanıyan protein kısmıdır. Bağlanma ve etkinlik ise kofaktör (koenzim) ile gerçekleşir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder